marți, 5 octombrie 2010

Si cum Basse e ultimul an la gradi si cum abea a inceput noul curs de gradi am avut sedinta.SI am primit protocolul prin e-mail...SI a fost cam asa la sedinta..Poate mai invata doamnele educatoare,din Ro, ceva metode noi de sedinte cu parintii..

Educatoarele ne-au intimpinat in sala de joaca si ne-au aratat un joc de poze cu copii si ne-au povestit cam ce fac ei la gradi.Dupa aceea ne-au servit cu cafea,ceai si prajiturele facute de copii..

Grupa lui Sebastian se cheama "Gulerul preotului"(Margareta) iar parintii s-au prezentat fiecare si pe care copil il au in grupa.

Au mai prezentat fiecare tema si tel pe care educatoarele vor sa-l faca cu copii.Adica sa le dezvolte comunicarea cu ei si cu alte persoane din jurul lor,prin diferite metode si jocuri.

"Sacul cu povesti"-e alcatuit dintr-un saculet si un copil ales joia duce saculetul cu el acasa si aduce lunea o carte cu povesti.Educatoarele citeste povestea de luni pina joi iar joi copilul a carei poveste este,povesteste poveste,ajutat de educatoare.Prin aceasta metoda copii exerseaza vocabularul si comunicarea in fata celorlati.Toti copii din grupa vor avea sansa sa duca saculetul cu povesti acasa si sa duca la gradinita povestea preferata.

"Cutia cu muzica"-se foloseste la adunarea grupei de obicei dupa micul dejun..la momentul de fruct,cind copii servesc un fruct pina la masa de prinz.Un copil este ales sa fie responsabilul cutiei cu muzica si el alege cintecul dupa fiecare poza sau figurina pe care o alege din cutie.Prin aceasta metoda se dezvoltata iar comunicarea,a conduce un grup si a tine o discutie..In grupa lui Sebastian se cinta foarte mult si la primavara vor face iar un muzical..

"Muzica clasica si sentimentele"
se bazeaza pe o tema tinuta la universitate pe un anumit material.Este un CD cu muzica clasica care simbolizeaza diferite sentimente.Vor incepe cu cite un sentiment in parte si primul sentiment ales este bucuria.Educatoarea Agneta se va deghiza in John Blund si va cinta muzica clasica pentru copii.Pe urma va discuta cu copii despre sentimente.Discutia se va purta cu fiecare copil in parte si va fi sub forma unui interviu.

"Adunarea pt comunicare" se tine joia si copii sint impartiti in 3 grupe dupa maturitatea fiecaruia.Copii mai mari vor povesti povesti iar cei mai mici vor invata rime

Cum arata o saptamina la Prästkragen

Lunea-personalul are planificare si copii se duc la grupa vecina o saptamina si cealalta saptamina copii din grupa vecina vin la noi.

Martea-e zi de sport..

Miercurea e zi de afara daca nu e vreme urita.Daca e vreme urita se fac activitatile de joia.

Joia-e zi de comunicare

Vinerea--e zi pt copii cu limba materna bosniaka unde au o educatoare unde vorbeste cu ei in bosniaka si ii invata lucruri in bosniaca.De obicei vinerea sint mult afara daca e vreme buna..


Capacitatea de a comunica si a trata pe fiecare egal se face cu ajutorul lui Bamse care e mare si puternic si e un model bun pt copii.

10 comentarii:

mihaeladr spunea...

Da, foarte faina programa. Lejera si au ce invata. In special ziua de sport. La noi de la grupa mare (5 ani- apoi e grupa pregatitoare) au inceput cu multimile si cu elementele din multime. Eu ma "atac" cand vad ce-i la noi!!

ajnanina spunea...

programa e draguta...

de unde gulerul preotului? ce semnificatie are?

Nadia spunea...

Vaiiiii, ce-i asta? Fetita mea e in grupa mica deci are 3 ani si avem caiete speciale de matematica, limba romana si stiintele naturii!!! Speram ca anul viitor sa nu ne mai prinda in Romania, pentru ca eu una m-am saturat de tot ce inseamna sistem romanesc.

floridecamp spunea...

interesant!!!! metoda saculetului mi s-a parut super draguta!! in romania copiii sunt incorsetati cu informatii inutile si fara rost.in danemarca e mult mai lejer.binenteles accept invatamantul danez.

mamica de Sebastian spunea...

@mihaeladr..waw pai sint mult mai avansati decit cei de aici..

@ajnanina gulerul preotului e defapt o floare care in romaneste se numeste Margareta:)),dar mot a mot se traduce gulerul preotului din suedeza:).Ma intreb ce poate face un copil de 3 ani la matematica romana si stiintele naturii cind nu stie sa tina creionul in mina..

@nadia bag de seama ca,copii din suedia isi fac de cap la gradinita:)).


@floridecimp si eu sint mult mai de acord cu sistemul suedez decit cel romanesc.Aici sint doar copii au vreme sa invete cind ajung la scoala..

angi spunea...

Imi place ideea ta de a divulga secretele gradinitei lui Basse.Aceste metode le pot aplica si la scoala.Le adaptez in functie de varsta!
Copiii de aici nu au sansa sa invete despre comunicare,in adevaratul sens al cuvantului.Sunt incorsetati de niste reguli,norme,principii,idei...si e si vina parintilor nu numai a sistemului.Toti parintii vor ca odraslele sa fie cele mai cele,uitand ca le fura copilaria.Daca nu stie totul de la 3 ani,il muta la o alta gradinita,unde se "toarna cu tolcerul "stiinta in capul micutilor.Ca vor ca nu vor trebuie sa invete.

Multumesc din suflet!
Inspectoratele Scolare cunosc oare aceste alternative educationale? Dar Ministerul nostru?Acolo ar trebui trimise aceste postari!

mirela c spunea...

Ce va fac sa credeti ca toate gradinitele sunt la fel ?
Sau ca educatoarele din Romania au aceeasi norma de copii ca si in strainate ,e jale fratilor la noi !!!!!!!!!!!! Spun asta pentru-ca fetita mea e in grupa mica unde sunt inscrisi 34 DE COPII DA 34 unde s-a mai auzi de norma asta o singura educatoare sa faca fata bocetelor ,crizelor si manifestarilor de tot felul fiindca cei mici din cauza ca sunt lasati la gradi se transforma in mici diavoli ,dimineata de dimineata .
Si pe deasupra le-au mai taiat si lefurile si asa jenante.
Sa stiti ca sunt si la noi educatoare care tin bloguri pentru transparenta activitatilor.Dar cum spunea cineva programa ar tebui sa plece de la guvern.IN REST NICIUN REPROS ,FATA DE TOT CE SE INTAMPLA IN ROMANIA SUNTEM INCA BINE.

Nadia spunea...

Intradevar la voi copii isi cam fac de cap la gradinita! Vezi tu mamica de Basse noi aici in Romania vrem ca de la gradinita copii nostrii sa ajunga direct la facultate :))) , sa devina niste intelectuali.

Unknown spunea...

o exista si la noi asemenea gradinita normala? mie mi-e groaza de incorsetarile de la noi...

mamica de Sebastian spunea...

@Nadia..da copii din ro probabil sint mai destepti decit astia de aici:))La noi is mai prostanaci:)

@Zoozie bun venit la noi pe blogg.Despre ce se intimpla in ro mai bine no komment.