duminică, 16 mai 2010

A-ti auzit de verile indiene.Eu vreau sa povestesc despre verile suedeze.
Sint scurte si cam de 3 feluri.Ploioase si reci.Ceea ce inseamna ploi multe pina la inundatii si cel mult 15 grade.Un alt tip de vara sint cele calde.Cu putine ploi si grade ce pot depasi 25 de grade.Sau veri mixte unde poti intilnii cele 2 tipuri de veri amestecate.

Dar cel mai mult si mai mult ce deosebeste vara suedeza de celelalte veri continentale e lungimea zilelor.Expresia “lunga cit o zi de vara”se potriveste de minune aici.Caci noaptea dureaza maxim 4 ore in sud iar in nord de tot e ziua tot timpul.Saracii norlandezi trebuie sa se simta tare confunzi pe perioada asta si trebuie sa aiba un ceas desteptator bun.Caci eu de cind incepe sa se lumineze pe la 3-4 dimineata sint foarte confunza.Ma trezesc speriata ca n-am auzit ceasul sau s-a opritsi am intirziat la program .Deci noptile noastre sint mult mai scurte vara si dormim mai putin decit iarna.Cred si eu cind ai o vara mixta nu e nimic mai placut decit sa stai seara pe terasa la ora 22 si sa citesti sau la o discutie cu amicii.

In cei 7 ani de Suedia am trait toate cele 3 tipuri de veri.Cind a plouat o luna aproape incontinuu si a fost inundatii mari si temperaturi mici.Cind venind acasa din concediu de la 50 de grade celsius la 15 grade celsius a trebuit sa facem focul.Sint veri deprimante gri si triste.
Veri cind n-a plouat decit noaptea 3 luni de zile.Aia chiar a fost o vara calda si pacat ca stateam la bloc ca tare am mai dus dorul balacelilor in piscina.

Si am trait si veri mixte cind ,daca era soare erau 20-25 de grade celsius si cum intra soarele sub nori scadea cu cel putin 5 grade temeperatura.Se zice ca fiind atit de aproape soarele de noi si fiind prea mult ozon temperatura se simte altfel.Nu e de mirare ca la 25 de grade celsius meteorologii avertizeaza pericol de incendii.

Cel mai mult si mai mult imi place peisajul.E un verde mai aparte in natura.Un verde suedez.E plin de flori si plante atit in oras cit si in casa.SI abea astept sa vina vara,indiferent de care o fi,sa pot sa-mi admir si eu florile care le voi planta…

Da mi-e dor de vara si o astept din toti porii si oasele mele pline de umezeala si de frig.

8 comentarii:

Svea spunea...

Asa e, Florina, si eu astept vara, pentru zilele ei lungi si prospetimea naturii! Ador vara suedeza, desi uneori e cam rece, totusi :)

salmi spunea...

Eu inca nu am prins decat veri cu soare, chiar daca putin mai reci...dar Gotlandul e vestit ca a castigat de ani de zile cel mai insorit loc din Suedia. Aici e vantos, mai mereu, in mijlocul marii...dar nimic nu se compara cu vara suedeza, asa este. Si eu ma minunam cum la 20 de grade stam in tricouri...dar e umezeala si soarele arde in alt fel, e foarte adevarat.

Cat despre flori, ele sunt in adevarat paradis aici cu atata lumina, plus ca tin pana tarziu in octombrie...

Eu ador noptile de vara, la noi soarele ramane putin sub linia marii si mereu e rosu de la apus/rasarit, nu apuca sa fie negru...e ceva extraordinar. deja cerul ramane luminat aproape toata noaptea! Insa noi plecam o luna mereu, asa ca pierdem exact miezul verii...dar mergem la o vara mai calda.

Poppy spunea...

Dar sa vina odata vara asta ca nu mai pot!
Eu nu prea pot spune ca am avut noroc cu verile suedeze, 2 la numar. Asta fiind a treia. Daca vine :)
Tin minte prima mea vara in Suedia, fix 7 zile cu soare am avut. Sunam acasa si plangeam ca e frig, iar ai mei plangeau ca mor de cald la 40 de grade.
Intre timp m-am mai calit. Insa tot astept vara cu dor...

Mariana spunea...

http://marianatcn.blogspot.com/2010/05/10-placericel-putin.html

dragii de voi...poate totusi vine!

Anonim spunea...

E tare faina vara suedeza , aia fara ploaie multa...e aerul curat...Nu simtit ca te ineci cu aerul din tara?

salmi spunea...

Poppy, hai pe Gotland! Si a mea tot a 3-a vara e...prima a fost cea mai frumoasa! Soare si cald...anul trecut a fost putin mai ploios si mai racoros. Sa vedem anul asta ce ne asteapta...

mamica de Sebastian spunea...

@Fetelor eu sper sa vina vara aia indiferent cum va fi caci tot aici o voi petrece..

@Ana nu stiu cum e cu aerul din Ro ca n-am mai fost de 3 ani

Svea spunea...

Poate o sa ziceti ca bat campii, dar eu anul trecut dupa trei luni de Suedie, am fost o luna acasa. In primele zile nu aveam aer, simteam ca ma sufoc non-stop, si vorba aia era aprilie, primavara la inceput, verde crud si flori iar eu simteam ca nu pot respira! Oooof! Anul asta, din pacate, nu ajung in tara, ca sa pot compara!