Nu stiu daca s-a mai scris despre asta si poate o sa-mi iau rosii si oua stricate dar m-am indignat azi cind m-am uitat la stiri la romani.
Din cauza crizei se taie indemnizatia pt copii(sau cum i-o spune).Si vai ce afectati or sa fie copii ca poate mamele vor trebui sa se intoarca mai devreme la servici ca vai ca daca copilul nu e alaptat pina la cel putin 6 luni atunci o sa aiba probleme de sanatate ,psihologice si sociale.
Numai in Ro mamele stau cu copii 2 ani acasa,in alte tari si state e maxim un an.
Vobesc acum din experienta mea.
Eu l-am alaptat pe Sebastian fix o saptamina cind dupa 4 ore de alaptat si chin baiatul meu a baut 60 de ml de formula.Si atunci venind acasa stind strimb si cugetind drept am hotarit sa-l trec de-a dreptul pe formula.Si a fost mai bine asa.Amindoi am fost ferciti si multumiti.Copilul nu e afectat nici psihic si nici fizic.Dimpotriva.Si nici eu nu m-am ales cu depresii post natale din cauza alaptatului.Tin minte ca umblam pe forumuri si eram ingrozita cit lapte praf pot bea unii bebelusi si cit iau in greutate.Si la controlul de 2 luni m-am plins doctorului care s-a uitat cam ciudat la mine si m-a intrebat atit.E multumit copilul tau ca bea doar 60 de ml de lapte o data si nu 180 cit scrie in statistici?Si am zis ca da.Asta i-a fost de ajuns medicului..
Pe urma cind copilul avea 8 luni vroiam sa ma intorc la studii, sa le finalizez.Am crezut ca am gasit o "bona"o fata din ro de vreo 18 ani.Trebuia sa stea cu el doar 3-4 ore pe zi si ii ofeream cam 200 de euro pe luna plus masa.Ce credeti?.Mai bine s-a dus inapoi in ro unde nu avea de munca...
L-am dat la fix 1 an la gradinita pe Sebastian..si a fost cea mai buna alegere.Aici le inteleg pe mamale din ro..ca nu e tocmai lapte si miere mai ales la cele de stat,la cele particulare nu stiu cum e.
Si mai cunosc un caz...mama sta acasa cu copilul care are vreo 8 luni,are 3 bunici pe linga ea..si nici macar nu incearca sa isi gaseasca un servici la negru de citeva ore..Prefera sa se plinga ca nu are si sa aibe pretentii decit sa faca ceva sa-si imbunatateasca situatia financiara..
Deci din experienta mea,copilul nu e mai nefericit sau cu probleme de adaptare daca nu e alaptat pina la cel putin 6 luni,nu sufera de tulburari fizice sau psihice daca e dat la gradinita sau in ingrijirea unei persoane de incredere unde se simte ocrotit si iubit..inainte de 3 ani.
Si dupa cum stiti aici in diaspora..majoritatea sintem singur..nu avem familia,ma refer la bunici unchi matusi si veri pe linga noi asa ca sintem nevoiti sa ne descurcam singuri.Si pot sa spun ca viata mea sociala e inexistenta.Tot ce facem si unde ne ducem e cu copilul dupa noi.Si prefer sa stam acasa toti decit sa-i las sa ies la o intilnire cu fetele intr-o seara.Si aasa sintem impreuna rar toti 3 sa profitam la maxim de asta caci viata e scurta...
Am si eu unele momente cind mi-e dor sa ies la o terasa sa merg undeva cu prietenele.Dar la terase seara aici nu se obisnuieste sa se iasa plus ca prietene nu am si nu stiu daca as sta io linistita..stiind ca Basse e acasa si io nu stau cu el.
Astept rosiile si oule stricate:))
Si Basse ma iubeste pina in Romania.Banuiesc ca i se pare tare departe tara asta.Deci ma iubeste cam 2500 de km:))E bun si atit.
19 comentarii:
Sunt perfect de acord cu tine. Nu inteleg unde e drama. In Cipru, de exemplu, ai dreptul la 2 luni de concediu post natal si iti mai iei 1 luna de concediu platit, o luna fara plata. In total 4 luni. Atat.
Nu a murit nimeni pana acum. Daca esti norocos sa ai bunici care sa vina sa te mai ajute, bine, daca nu la cresa sau cu bone. E putin, dar nici nu poti sa iti dai demisia sa stai acasa cu copilul. Cred ca as fi mult mai frustrata, plus ca nu ne-am descurca numai cu un salariu. Toata lumea asteapta sa ii dea statul. Nu ai bani, nu te descurci, la munca.
Luciana
Mamele noastre, in aceeasi Romanie, au stat maxim 4 luni cu noi acasa. Apoi, cresa, gradinita, nu stat cu bunica acasa. Intr-adevar, poate veneau bunicii sa ne ia, dar nu stateam acasa cu ei full time.
Si sunt multi copii, parinti la randul lor, care au crescut cu lapte praf si sunt bine sanatosi.
Da, intr-adevar, anticorpii se transmit prin lapte, dar nu inseamna ca Mariuca, care a supt fix 2 saptamani, nu are deloc anticorpi. Slava Domnului, pana acum a luat doar o enterocolita din parc. In rest, doua raceli si aia a fost.
Eu am luat 6 milioane un an si de-abia apoi s-a introdus treaba cu 85% din salariu. As fi stat oricum 2 ani acasa, cu 6 milioane sau fara. Dar asta pentru ca puteam din punct de vedere financiar.
Altfel, oricat de traumatizant ar fi sa iti dai copilul la gradinita, pentru tine, ca mama, in primul rand, nu vad un impediment daca esti nevoita sa te intorci la job dupa 4-6-12 luni.
Este frustrant sa platesti cotizatii cat casa daca ai salariu mare si sa primesti 6 milioane pe luna, dar sacrificiile legate de un copil nu incep cu nopti nedormite si nu se termina cu prima zi de scoala.
Drama in Ro este ca nu ai unde sa duci un copil mic, pur si simplu nu ai! Florina, tu stii ca eu am crescut doi copii in Ro si STIU ce vorbesc. Te asigur ca e de preferat ca mama sa stea cei doi ani acasa cu copilul. De la doi ani pana la trei iar e o problema enorma. Gradinitele iau copii de la 3 ani. Cresele sunt de stat si sunt jalnice. In SM unde am stat noi, erau doua crese care aratau ca dupa razboi, asta acum 5 ani. Ma rog, una era mai aranjata dar tot nu m-a convins ca e locul unde sa imi las copila...cu patuturile acelea de fier cu gratii, erau cele de acum 25 de ani, cand mergea sora mea la cresa de la 3 luni...
Diana a crescut un an la cresa...acum 12 ani nu prea aveai de ales...dar am urat perioada aceea, abia am asteptat sa treaca la camin. Cu Silvia am avut noroc de o gradi particulara care lua copii de la 2 ani. Si nu aveau pretentia sa ceara la olita, ca si cele de stat din cartierul unde locuiam si m-au refuzat categoric(asta in mai, cand se faceau inscrierile si Silvia avea 1 an jumate, mi-au pus conditia ca o iau la 2 ani dar cu pretentii sa ceara la WC si sa se stearga...de unde sa stiu eu ce va fi in septembrie, cand copila abia facea doi ani!).
Cam asta e drama mamelor din Ro, dar e greu de inteles in situatia mamelor de aici. Cine nu a crescut copil in Ro nu are cum intelege...eu nu dau rosii(ca-s scumpe :) si oua stricate n-am) dar va spun realitatea. Pentru ca acum pot sa vad diferentele intre ce inseamna sa cresti un copil in Ro si ce inseamna aici, in Suedia.
Cu alaptatul nu ma pronunt, e ceva atat de personal incat nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni. Fiecare face cum poate si cum simte...dar ideal ar fi ca ccc copiii sa fie alaptati cat mai mult. Sunt multe avantaje. Eu am laptat cat am putut...la cea mare 2 luni jumate apoi am trecut pe formula, pentru ca nu se satura. Cea mica a fost alaptata 5 luni jumate dar cu formula completare de la bun inceput, a avut 4 kg si eu lapte putin. Am avut noroc sa accepte sanul chiar daca avea si biberonul apoi...n-am mai alaptat pentru ca nu mai aveam ce...
@Miha te inteleg tocmai de aceea am zis ca e mai nasol in ro cu gradinita...dar acolo se gasesc mai repede bunici matusi sau bone(ca e foarte la moda dupa cite vad)daca gradinita nu se poate..
Eu am vorbit din punctul meu de vedere...eu aici singura...si unele in ro cu 2 perechi de bunici..
Din pacate o bona e tare scumpa, in general sunt femei iesite la pensie inainte de vreme si fara nici o pregatire in domeniu. Nu stiu nimic despre cresterea unui copil mic, eu nu as lasa pe mainile unei femei un copil in Ro, atata vreme cat nu are pregatire. Mai bine la cresa atunic. Matusi/bunici...eu degeaba am fost in Ro, caci nu am avut. Mama lucra, apoi la Silvia era pensionara dar statea in alt oras. La noi in 2 camere unde sa stea? Parintii sotului stateau in SM, dar erau in varsta...de ex. soacra era cardiaca, a si murit de infarct, la ea in casa. Daca era copilul atunci la ea? Alte rude din pacate nu aveam, nu aproape si nu ca sa poata ingriji un bb, fie el chiar si mai mare. Nu zic, probabil altii au...asa cum spui cu 4 bunici pe langa si ea se plange. Eu vorbesc din punctul meu de vedere, dar sigur ca situatiile difera mult. Nu stiu, eu sunt de parere ca pana la un an, mama trebuie sa stea cu copilul. Pana la un an e ideal...pana la doi e excelent! Eu am stat cu amandoua asa si sincer cei doi cu doi ani au fost cei mai frumosi din viata mea...cu bani mai putini, dar niste ani pe care nu i-as da pentru nici un leu in plus.
Dar daca situatia tarii(cum e aici sau in alte tari cand legea e de asa natura sa asigure mamelor intoarcerea la serviciu dupa un numar de luni) e de asa natura, m-as conforma evident.
@Miha ai dreptate,din fericire eu nu am experienta din ro cu cresterea copilului dar nici aici nu mi-a fost usor.Am avut noroc de un copil cuminte si un sot harnic si intelegator.Cit despre bani nici aici nu sint asa de multi..la un salar mediu..
Mami de Basse, ma regasesc in totalitate in ceea ce ai spus si sunt de acord cu tine in ceea ce priveste crescutul in Romania, ai perfecta dreptate, cu 2 perechi de bunici si bona, tot nu se descurca unele.. Ma rog, la mine a venit mama imediat cand trebuia sa intru la servici, adica dupa 16 saptamani de maternitatea sta 3 luni, apoi a mai venit vreo 3 luni pana ce a facut Diana un an, si atunci a mers la gradi. Eu sunt foarte mutumita de ea , e un copil precoce, chiar daca nu a fost alaptat pana la 6 luni sau un an si sunt de parere ca gradinita o ajuta mult. In ceea ce priveste bona, ca si noi avem una, de fapt e mult zis bona, ca abia a facut 18 ani ,dar sunt tare multumita de ea , face exact ce ii spun , bine norocul poate ca e si fiica proprietarei ap. in care stam si toata aceasta familie o iubeste pentru ca in general, iubeste copiii. Asa ca nu am cautat deloc bona cu experienta si nu prea as avea incredere in femei mai varstnice si cu experienta, pentru ca la un moment dat rabdarea se pierde, parerea mea. Hai multi pupici si noi sa fim mandre ca ne putem creste copii aproape singure.
@Mariana asa e,eu pot spune cu mina pe inima ca mi-am crescut copilul singura.Nu stiu cum au avut ai mei curajul sa creasca 2 copii..ushor nu le-a fost si noi am crescut cu cheia de git.
Basse, eu am si o soacra si mama dar mi-l cresc singura, mi se pare normal asta - rar, cateva ore pe saptamana il las in grija lor ca sa fac curatenie - incerc sa tin si eu totul sub control pentru ca altfel e tot timpul vraiste multumita prichindelului. Nu am mai avut nici intalniri cu prietenele, vorbim cel mult pe mess si aia o data pe luna, uneori chiar mai rar. Sa-l las acum si sa ma duc la lucru....Copii nu se primesc la cresa pana la doi ani. Si si atunci sunt parinti care raman pe dinafara, guvernului, administratiei nici atat nu-i trece prin cap sa ia lista copiilor nascuti intr-un anume an si sa estimeze cam cate locuri trebuie. De fapt, in Romania s-au dat bani mamicilor pentru ca statul nu a asigurat nici un fel de conditii pentru cazul in care reintorcandu-se la lucru acesta sa aiba cu cine lasa copilul. Sa iei bona? Nu exista o asemenea calificare in Romania si eu, una, nu mi-as lasa copilul doar pe incredere pe mana oricui. Raman bunicii, asta este. In strainatate, sunt mame care stau acasa si au si bani de bone.
Cat despre depresia postnatala, eu as face cruce si as zice Doamne ajuta! Eu am alaptat pana la un an si n-am avut depresie, pe la patru luni am ajuns la spital in perfuzii pentru ca mi s-a acumulat atata oboseala incat efectiv am cazut din picioare. Nu toti avem acelasi grad de suportabilitate, nu pot arunca cu piatra in cineva doar pentru ca eu n-am trecut prin aceleasi stari ca ea. Eu asta cred ca tine mai mult de constitutia psihica a fiecaruia. Pe de alta parte cunosc mai mult mamici din strainatate care nu primesc nici o indemnizatie dar stai acasa domneste dintr-un salariu, asa ceva nu se prea poate in Romania, in cele mai multe familii parintii muncesc pe rupte iar copilul creste neglijat - o spun multe studii, parintii efectiv nu mai au nici un fel de comunicare reala cu copilul lor. Si ne mai miram ca exista copii care se spanzura.
Of, am mai scris si azi dmineata si s-a pierdut mesajul......se blocase netul.
Spuneam ca tu ai dreptate si iti impartasesc punctul de vedere. "Romania" face niste confuzii. Se uita peste gard in occident -o face si in alte privinte si trage concluzii anapoda, incercand sa aplice pe plaiuri mioritice metode neadecvate- si vede o femeie mama a mai mult decat un copil, de conditie peste medie care alege sa fie casnica. Daca e si o persoana instruita mai opteaza si pentru home schooling. Si Romania crede ca asta e trendul, asa trebuie sa fie. Traind aici pot sa fac comparatii. Daca nasteam copilul acum 3-4ani nu as fi avut cum sa-l dau la gradi la doi ani, nu ar fi fost locuri. Pana in 2013 trebuie crescute numarul de locuri in gradinite. Statul a avut o ministereasa responsabila pentru educatie si familie mama a 6 copii-stindardul lor. Ea a initiat aceste proiecte. Si aici e discutia intre mame care revin devreme in campul muncii si cele care aleg sa fie casnice. Numarul mamelor care isi cresc copiii singure e mult mai mare ca in Romania. Acolo o femeie indura orice ca sa pastreze familia intacta. O mama single nu are cum sa isi creasca copilul decent daca nu merge sa lucreze.
Eu am ales sa trimit copilul la gradi la 2 ani cand inca eram si sunt acasa. Pentru ca are nevoie de socializare si in conditiile in care va trebui sa gasesc un job cat de curand am preferat sa incepem acomodare din timp. Stiam ca primul an de gradi e greu si am preferat sa putem lua totul incet si cu rabdare. PEntru ca a fost posibil. Cu fiecare Cv trimis si cu gandul ca din septembrie il primesc la gradi full time mi se strange inima....
Conteaza calitatea timpului petrecut impreuna cu copiii nostri. Si eu am crescut in Romania cu o sora, apoi inca una, din parinti modesti care au mers la lucru. Si nu am tare psihice grave. Imi aduc mai degraba aminte de timpul alaturi de parinti decat ca mergeam la gradi full time.
Oricum, nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni....
Mamica de Base, eu sunt una din mamele care a stat cu copilul ei acasa pana la 2 ani si nu pentru ca sunt lenesa ci pentru ca locuiesc intr-un orasel de provincie si pentru ca aici salariile sunt foarte mici si in loc sa merg la servici de luni pana sambata si sa iau 650 lei asa stateam acasa si primeam 800 lei si in tot acest timp am mai lucrat si la negru. Sunt convinsa ca e foarte bine sa mearga copilul de mic la gradinita dar ce sa facem daca aici nu ti-l primeste numai la 3 ani. Oricum de la 2 ani cand se termina concediul de cresterea copilului pana la 3 ani cand poti duce copilul la gradinita e un an mort in care daca te intorci la munca trebuie sa il lasi cu cine apuci pentru ca notiunea de bona la noi nu exista. Trebuie sa lasi copilul cu bunici (daca exista), cu cine gasesti si mergei la munca cu inima stransa ca nu sti cum se comporta cu copilul tau. Eu cred ca nu trebuie sa judeci asa aspru pe nimeni, fiecare face un anumit lucru dintr-un anumit motiv.
Sa ai o zi frumoasa. :)
@Nadia n-am vrut sa supar pe nimeni dar vezi chiar tu ai spus-o ca indemnizatia era mai mare ca si salarul.In nici o tara occcidentala nu e asa..Eu luam cam jumate din salar dupa ce imi luau cei 30 la suta impozit.Deci nimanui nu-i convine sa stea acasa pe bani de indemnizatie..Sper totusi sa se faca ceva in ro dar mai ales sa se schimbe mentalitatea..
@Ceska aici vrei nu vrei la un an un an jumate musai sa dai copilul la gradi ca altfel nu-ti mai da nimeni nici un ban....ma refer la cei care muncesc ca daca stau pe social e o alta poveste..
@Laura probabil in USA e altfel,or fi avind bani de bone dar aici o babysitter tre sa o platesti cam cu 8-10 euro pe ora si asta ar insemna un salar din casa deci..nu merita..
Florina,
stai sa vad daca am inteles bine.
Din ce scrii:
- pentru ca tu n-ai alaptat decat o saptamana
+ pentru ca fata aleasa de tine drept bona n-a vrut sa vina
+ pentru ca tu ai avut unde sa-l dai la gradinita pe Basse de la fix 1 an
+ pentru ca mai stii tu "un caz care prefera sa se planga"
+ pentru ca voi v-ati descurcat singuri
+ pentru ca nu iesi nicaieri cu prietenele + voi il luati peste tot pe Basse,
e corect sa se taie indemnizatiile pentru 200.000 mame din Romania.
Care locuiesc in Romania, nu in Suedia sau in SUA, si deci nu prea au unde isi da copiii pana la 3 ani (cresele decente fiind mai rare decat crezi), si pe care laptele praf le costa (pentru bebelus hranit numai cu lapte praf) cel putin 200 RON pe luna.
(lasa ca alaptatul ar fi mai ieftin... dar, daca nu ti-a iesit tie... hai sa le facem si pe altele sa nu mai incerce)
Dezamagitor. Jenant.
De curiozitate: cat te-a costat pe tine cresa? Ce alocatie se plateste in Suedia pentru copii?
Ar fi de bun simt sa incerci sa te pui in locul celor cu care / despre care stai de vorba.
Pentru inceput, incearca sa-ti imaginezi cum ar fi fost sa nu ai gradinita pentru Basse, pana la 2-3ani. Intoarce-te, mental, in Ro in privinta asta.
Si pe urma scrie.
@mamituni nu cred ca am scris niciunde ca e corect ca sa se taie indemnizatia...din ceea ce am scris poate nu reiese ca ar trebui sa se faca ceva in detrimeniul asta.,sa se schimbe mentalitatile educatoarelor si sa nu mai puna conditii ca....copii la 2 ani sa nu mai poarte pampers sa se ceara la wc si sa se stearga si singuri.
Cit despre laptele praf si aici o cutie costa cam 10 euro..
Alocatie la copii in Suedia se plateste 100 de euro/luna iar gradinita tot atita te costa..Deci ce cistigi la pod dai la vama..
SI eu am subliniat ca mi-am spus punctul de vedere...SI nu cred ca am jignit pe nimeni..
Cit despre gradinitele din Ro am inteles ca mergi nu mergi la munca poti sa-l lasi 8 ore pe zi.Aici daca stai acasa din anumite motive,ai copil mic sau esti in somaj poti sa-l duci doar 15 ore pe saptamina.Asa se reduce nr de copii din gradinite..Plus ca daca ai un program in care esti liber peste saptamina atunci ti copilul acasa nu-l lasi la gradi si tu acasa..Cam asta e sistemul aici..
Daca esti acasa e adevarat ca si copilul sta acasa, DAR cele 15 ore de care vorbeste Florina sunt GRATUITE.
Eu am platit pentru Silvia 500 de coroane pe luna(50 de euro deci) dar asta depinde mult de acti copii sunt in familie. Eu o aveam si pe cea mare care mergea la fritids(programul de dupa scoala suedez care se plateste si care costa 40 de euro pe luna). Deci in total gradi+fritids ne costau 90 de euro pe luna. Se tine cont si de venitul pe familie si la vremea aceea sotul meu era pe salar de proba.
Eu stateam acasa dar Silvia mergea la camin pentru ca avea nevoie sa invete limba. Asta in primele trei luni caci apoi am inceput scoala. Semestrul asta de ex. aveam doua zile libere pe saptamana in care o luam mai devreme de la fritids(intre timp cea mica a inceput scoala) dar daca nu faceam cursul la distanta(m-au crezut pe cuvant, nu le-am dus nici o adeverinta ;)) trebuia sa o iau la ora 11.40 cand termina scoala. Chestia cu parinte acasa-copil nu sta la fitids e valabil si mai departe de gradi.
In Ro poti sa il duci cat doresti tu pentru ca platesti, asta e diferenta intre Ro si Suedia...acolo platesti si duci copilul 8 ore, aici il poti duce numai 15 ore gratis. Nu ai alternativa si mi se pare corect. Copilul are nevoie de parinti DAR si de socializare. De asta e chestia cu cele 15 ore daca unul din parinti e acasa...
In schimb in Ro nu se gandeste nimeni la copil! Acolo educatoarea trebuie sa aiba un numar de copii la grupa altfel isi pierde munca, logic sa accepte numarul maxim de copii si sa nu impuna limite ca aici.
@Miha ai intr-un fel dreptate dar copii pina la 4 ani indiferent ca stau 15 ore sau 10 ore la gradinita platesc taxa..Doar de la 4 ani sint gratuite cele 15 ore..La voi era alfel situatia..dar pt cei nascuti aici e asa legea..Da si e valabil cu venitul pe familie dar taxa maxima e de 100 de euro pe luna la gradi
Aha, ok...Silvia a inceput gradi dupa ce implinise 4 ani aici. Dar eu asa am inteles de la educatoare ca toti au gratuit cele 15 ore...in fine, tu stii mai bine ca ai inceput de la zero cu copilul aici.
Da, taxa maxima e 100 de euro, dar se aduna daca ai doi copii...la noi asta a fost si plateam mai putin pentru fiecare.
Numai ca vezi si tu ce spun restul fetelor din Ro...realitatea de acolo e alta decat cea vazuta de aici. Ca ar trebui sa se schimbe mentalitati...DA, fara indoiala. Dar de sus, de la conducere, asta e problema. Drama mamelor ramane, aceea ca nu au unde duce copiii nici macar dupa ce implinesc doi ani, d-apoi inainte...Eu una nu as vrea sa fiu in situatia nicuneia...
Trimiteți un comentariu