marți, 20 ianuarie 2009

A inceput o saptamina neagra,nu mai spun decit ca loveste criza din nou,vom fi 2 someri in casa.Halal sau Doamne ajuta...Ne-om descurca noi cumva.
Plus ca ma ingrijoreaza Basse.Demult aveam io o banuiala ca ceva nu e in regula cu el,cu vorbirea,dar toti imi ziceau ca e biligv si o sa-si revina.De citeva luni nu vad nici o imbunatatire.De cind am fost la control si mi-a confirmat ca are probleme cu vorbitul.Oricum aici nu se face mare caz ca nu vorbeste o sa-l ajute stiu,sint profesionisti,dar eu ca mama sint speriata.Copilul e istet dar prea incruca cuvintele,prea nu le spune corect.Asa ca din experienta mea si ce am mai studiat am cautat pe internet la dislexie.Copilul intruneste 5 puncte din 6 la dislexia auditiva.Acuma nu stiu daca nu o fi prea mic ca sa i se puna un asa diagnostic.Eu incerc sa repet cu el cuvinte noi si vechi la care are probleme.Sa incerc sa-l fac sa vorbeasca corect.
In februarie avem timp la audiolog,adica verifica daca aude bine si probabil apoi vom primi timp la logoped.

27 de comentarii:

Unknown spunea...

tot ce pot sa iti spun vis-a-vis de criza este ca la fel ca multe altele inainte, va trece si asta si lucrurile vor reveni la normal... poate de data asta invatam si noi ceva din experienta (si aici ma refer la noi, ca omenire in general)... in ceea ce-l priveste pe basse, capul sus, take it easy, toate au o rezolvare... si sa iti amintesti mereu ca tom cruise a suferit de dislexie ;) noi suntem cu tine

mamica de Sebastian spunea...

@Bogdana la toate vestile rele care mi-au fost aduse sint foarte optimista,nu stiu de ce.Sa fie luminita de la capatul tunelului?Da dislexia e boala geniilor,deci mai am o speranta si pt Basse:))

Lala spunea...

Imi pare rau pentru situatia de criza :( capul sus si optimism se vor aranja lucrurile cumva.
Cat priveste dislexia si eu cred ca e un pic cam prea mic pentru un astfel de diagnostic. Poate totusi bilingvismul a contribuit la o dezvoltare mai inceata .

mamica de Sebastian spunea...

@Lala multumesc.Iar in privinta lui Basse am intilnit alti copii bilinvi si care chiar vorbeau 3 limbi si vorbeau corect sau macar spuneau corect cuvintele.

Unknown spunea...

cred ca depinde foarte mult de copil... fii-mea are o prietena in parc, sophie, a carei mama s-a ambitionat sa vorbeasca si in engleza cu ea. rezultatul este o romana "englezificata" ca sa-i spun asa... adica o romana pronuntata ca in engleza britanica, literara. ea este un caz in care nu ii inteleg rostul unui astfel de demers. cu basse e absolut firesc, normal si natural, sa invete si limba materna, si cred ca nu trebuie decat sa te inarmezi cu rabdare, si sa vizualizezi mereu un basse bilingv si o mamica de basse fericita :)

mamica de Sebastian spunea...

@Bogdana aici toti medicii zic ca e bine ca,copilul sa invete si limba materna,caci e gratis,cu cit stie mai multe limbi cu atit e mai bine.
Problema e ca am impresia ca nu percepe cuvintele corect.
Dau exemplu reclama de la minimax cu m-am mai gindit,el intelege sau cel putin pronunta mama dic..SI sint multe cuvinte care le pronunta aiurea

Andreea Badran spunea...

Draga mea, hai sa-ti spun o chestie: Rayan a inceput sa vorbeasca abia de cand a inceput gradinita, adica la aproape 3 ani si jumatate. Cand alti copii din jurul lui turuiau ca morile stricate, el nu lega doua vorbe. Si alea doua pe care le spunea, le pronunta invariabil gresit. Dar erau greseli nasoale ca sa zic asa, adica nu era vorba de "r"-uri si "l"-uri lipsa. El nu pronunta practic nici un cuvant corect. Am martori prin blogosfera care iti pot confirma asta. Ruxel e unul. El a auzit permanent 3 limbi in casa, deci bilingvismul in cazul vostru, tri in al nostru, poate fi clar o explicatie. Insa cum a inceput gradinita si-a dat drumul extraordinar si a facut niste progrese considerabile doar in cateva luni iar acum, de vreo 3 saptamani il pronunta pana si pe "r". Eu zic sa nu te ingrijorezi fiindca eu personal am trecut prin asta si dovada este ca isi revin si ajung sa-i intreaca chiar si pe cei care, la un moment dat, vorbeau mai bine decat ei.

Andreea Demirgian spunea...

Si Irina are programare la Logoped. Nu te ingrijora. O sa visam si noaptea: capra crapa piatra-n patru crapa-i-ar capul caprei samd...

mamica de Sebastian spunea...

@Andreea multumesc ca incerci sa ma linistesti.Basse merge la gradi de la 1 an,din august anul trecut a trecut la grupa mare.Am vazut ceva imbunatatiri,dar tot rau si prost vorbeste...Daca il pun sa spuna pe silabe,dupa mine televizor,le zice,dar cind sa spuna cuvintul iese total ceva anapoda..

mamica de Sebastian spunea...

@Ada nu compara pe Irina cu Basse,Irina are un vocabular foarte bogat,e isteata.Vocabularul lui Basse e foarte sarac desi ii citim,se uita la desene.Cind ii zic sa repete un cuvint nu-i iese,trebuie sa repet cu el de mai multe ori cuvintul pina il pronunta corect sau cit de cit corect

disa spunea...

te-ai gandit ca are probleme cu auzul?

mamica de Sebastian spunea...

@Disa am spus ca in februarie mergem la control,la audionom,desi nu cred ca asta sa fie cauza..Aude bine l-am testat.

Anonim spunea...

Stiu ca orice am spune nu vom reusi sa te linistim. Dar, totusi... Am un nepot. Are aproape 7 ani. Inca mai poceste cuvintele. Si asta pentru ca e foarte grabit. Daca sta sa repete, zice corect. Cand vorbeste, se amesteca sunetele de numai ce trebuie nu iasa. Cred, totusi, ca nu ai motive sa fi ingrijorata. Si indiferent ce va fi, sunt sigura ca exista o rezolvare.
”Smile, tomorow will be worse.”
Delia

mamica de Sebastian spunea...

@Delia multumesc si tie pt incurajare,sper ca problema sa fie doar in capul meu,dar stiti fiecare ce inseamna sa fie mama..

Moni spunea...

Imi pare rau dar nu te descuraja. O sa treaca si vremurile astea de criza. Cat despre cel mic nu stiu ce sa spun ca nu ma pricep. :( Dar sunt convinsa ca se rezolva si aici. Vorba ta..copilul e istet. :)
Hai capul sus!
Pupici multi de la noi

Anonim spunea...

E foarte comun la copii bilingvi sa intarzie cu vorbirea corecta in ambele limbi, uneori si un an doi.

Cel mai simplu si sanatos e sa lasati una usor in fundal cateva luni pana se rezolva problema (care in general se rezolva aproape imediat).

Zu spunea...

Pfff, nu are sens sa vorbesc despre ceva ce nu cunosc, insa nu te stresa, pe moment cred ca asta e cel mai important. Sper sa fie totul bine.

salmi spunea...

Florina, eu am intrat doar ca sa te incurajez si sa iti spun ca iti inteleg ingrijorarea. Eu nu am exemple nici pozitive nici negative.
Numai bine si pupici multi.

mamica de Sebastian spunea...

@Domnu Mircea multumim pt sustinere si sfaturi,Sincer nu cred ca pot sa renunt sa vorbim doar o limba pt ca nu e posibil.

@Zu merci,vezi tu ce te asteapta mai incolo:))

@Miha multi pupici.

alina spunea...

Florina, imi pare rau sa aud ca va zbateti cu lucruri atat de putin placute. Dar sunt sigura ca totul are o rezolvare, ca si tu si sotul va veti gasi repede iarasi joburi, iar cu siguranta Basse va depasi perioada asta, indiferent care e cauza ce-i intarzie vorbirea.
Intr-adevar copiii care se afla intr-un mediu cu mai multe limbi vorbesc mai greu si mai tarziu, chiar daca mai sunt si exceptii (Maria mea de ex as vrea eu sa vorbeasca mai putin! Glumesc :). Sunt copii care n-au scos un cuvant (!!!) pana la 4 ani, si dupa aia au inceput sa turuie de nu-i mai oprea nimeni. Atata vreme cat elimini toate posibilitatile negative medical, esti pe drumul cel bun. Nu trebuie sa fiti ingrijorati, nu trebuie sa-l fortati, doar incercati sa vedeti daca sunt alte probleme in spatele intarzierii vorbitului. Banuiesc ca toate referintele pt dislexie etc incep de la medicul de familie, mergeti la el si expuneti-i temerile cu care va confruntati, insistati sa va trimita la investigatii chiar daca va spune ca totul e normal, pentru ca e bine sa scoateti din ecuatie motivele serioase de grija, si totul va fi bine!
Pupici de la noi.

mamica de Sebastian spunea...

@Alina multumim mult.Din pacate sotul nu prea are sanse sa-si gaseasca ceva in viitorul apropiat,industria Suediei e la pamint cel putin cea a masinilor volvo si saab.Eu nu-mi fac probleme ca-mi gasesc,defapt mi-am gasit.

Cit despre Basse asteptam rezultatul la audionom si apoi sa vorbim cu logopedul sa-l intreb daca el crede ca exista probleme cu Basse

mara spunea...

eu zic că dacă tu simți că ceva nu e ok, să mergeți și să verificați la doctor. cred că e cel mai în măsură să vă spună ce și cum. țin pumnii.

mamica de Sebastian spunea...

@mara da,asteptam doar sa primim timp,sper ca in februarie sa ne intilnim si cu logopedul

Anonim spunea...

si ex-ul meu care face designul la nokia, ei bine, n-a scos un cuvintel pana la 4 ani.credeau toti ca e retard.ca aopi sa impuste premiile cele mai mari la matematica.nici lucian blaga n-a vorbit, tot pana la patru ani,asa ca...:-))

Anonim spunea...

cea mai trista treaba ramine cea cu Basse, un servici o sa se gaseasca pina la urma. Eu zic sa nu te sperii, Blaga a inceput sa vorbeasca abia la 5 ani, i se spunea mutul popii. Azi exista atitea metode. Asteapta sa auzi parerea doctorului si dupa aia stii, ce aveti de facut. O sa fie bine.

mamica de Sebastian spunea...

@lumi si io mai sper ca Basse sa fie vre-un geniu nedescoperit:))

@vergi da voi lua si astepta si parerea medicului logoped-

adra_bell spunea...

Sotul meu a vorbit la 4 ani. Eu zic ca o sa fie bine si va tin pumnii:)