luni, 10 noiembrie 2008

La medic.

Am tot citit diferite patanii de pe la medici din Ro,acu sa scriu si patania mea de la medicii de aici,care nu-s mai breji.
Ma tot doare in partea dreapta,fierea cred ca e,de vreo 3 saptamini.Azi mi-am facut curaj si am sunat la policlinica si am primit timp la medic la ora 14.Plina de emotie,crezind ca ma si trimite la spital m-am pregatit trup si suflet.
Ajung la policlinica ma prezint la receptie si platesc.Ma pune sa astept in zona verde.
Vine medicul ma baga in cabinet si ma intreaba ce am pe inima.Eu glumind,zic ca nu am nimic cu inima ci cu fierea.Ma intind ma apasa pe abdomen in cele 4 zone cardinale,eu ma strimb la al-3lea punct cardinal.Bun,zice ca abdomenul e un pic cam tare.Sa beau suc de prune,multa apa si sa ma plimb.Daca mai am dureri sa iau un supozitor cu diclofenac,si daca nu-mi trece sa-l sun peste 3(trei)saptamini.Deci in 5 minute a terminat cu mine.
M-a intrebat ce fac de obicei,am zis ca lucrez la spital.Ma intrebat daca imi place.
Eu i-am tot spun ca ma doare fierea el nu,ma trimite alta data la eko.O sa merg cind o sa ma duca salvarea..

Deci si aici se intimpla chestii nasoale.N-am sa mai zic nimic de sistemul sanitar de aici....

14 comentarii:

starsgates spunea...

Păi, schimbă medicul, mai fă o consultaţie.:(
Dacă e ceva serios?

mamica de Sebastian spunea...

Nu pot sa schimb,ca iar tre sa sun la policlinica si vede ca am fost ieri..Mai rabd n-am ce face..

starsgates spunea...

Cum adică rabzi?
Asta nu-i medicină, mai rabd!
Nu mai sunt alte centre medicale în zonă?

mamica de Sebastian spunea...

Nu mai sint decit urgenta,aici apartii de policlinica ta..

Anonim spunea...

eu zic sa mai bati odata la usa lui, sa-i spui ca nu mai poti sa-ti realizezi treburile de servici si cele cotidiene.Adica, nu sta asa. Insista.

Anonim spunea...

Eu nu am ajuns de multe ori in viata mea la medic, insa tin minte ca acum vreo 5 ani ma tot durea mana intr-un mod inexplicabil. Am zis sa ma duc la policlinica sa-mi faca o radiografie sa vada ce este. Vreau sa-ti spun ca atunci cand a terminat doctorita cu mine, credeam ca o sa mor a doua zi, atatea hibe a reusit ea sa-mi gaseasca de la o durere de mana. Bineinteles ca mi-am facut si radiografia si nu aveam nimic, insa de la aia din cabinet am iesit de-a dreptul speriata.

mamica de Sebastian spunea...

@manole din pacate nu sint omul care insista,si mai ales dupa cum m-a tratat nenea doctor...
@ruxel nici eu nu ma dau in vind cu vizitele la medic,in afara de cind am fost gravida si in primavara pt alergie nu am fost.Acu m-a ingrijorat durerea si uite ce am patit.

Am sa-mi iau niste anason sa-mi fac ceai.Sper sa ajute..

Ada spunea...

Asta e adevarul despre medicii de aici din Suedia. Nu te baga in seama pana nu esti "pe moarte". Degeaba exista aparatura moderna, nu se foloseste decat in ultima instanta. Sunt multi bolnavi care au de suferit din cauza asta. Ce nu ai precizat tu clar, Florina, este ca totusi ia ceva timp sa ajungi la un control la policlinica iar apoi platesti destul de mult pt. cele 5 minute si 2 palpari pe care ti le acorda medicul...
Trist dar adevarat!
De aceea merg eu la medic cand sunt in concediu in Romania...

carpeta plutitoare spunea...

Sunt neplacut surprinsa de ceea ce am citit. Credeam ca Suedia e o tara cu standarde medicale de top! Aici (in Germania) am fost tratata regeste intotdeauna. Ma programez la medicul de familie si daca e ceva acut, ma programeaza ziua urmatoare. Am facut tratament sa raman insarcinata, atunci cand in Romania mi s-a spus ca sunt sterila (nu pot avea copii). E adevarat, cam platim la asigurarea medicala de ne sar capacele dar se merita. Sanatatea merita orice sacrificii.
P.S. Insista, ca oricum nu ai nimic de pierdut. Doar esti platitoare de taxe!

salmi spunea...

Florina, mergi inapoi peste 3 saptamani daca tot asa te simti, ti-a spus chiar el. Eu nu cred ca asta e insistenta, e pur si simplu pentru ca e vorba de sanatatea ta. Si daca tu vrei sa ti se faca o ecografie, atunci ti se va face. Pacientul trebuie sa fie multumit aici, cel putin eu asa stiu ca e regula de "aur".
Eu spun ca totusi sistemul de aici nu e cel din Ro. Nici dpdv al pacientului si nici al medicului. Adta pentru ca le stiu pe ambele din ambele puncte de vedere.
Dar sunt si aici uscaturi, ca in toate padurile, desigur.

Sanatate multa iti doresc si nu te jena, cand e sanatatea ta in joc, nu e vb de nici o jena sau ca tu "nu insisti"...

mamica de Sebastian spunea...

@jeni si Amanda aici din pacate sint prioritati copii,batrinii si femeile gravide,restul poa sa astepte daca nu e urgenta

@miha,macar putea sa-mi ia probe de singe sa faca daca e de la fiere sau nu.Si daca ma duc peste 3 saptamini mai astept o luna-doua pina imi da timp la ekografie...SI uite asa se poate inrautatii treaba

alina spunea...

Of, sistem medical perfect nu există, din păcate. Probabil că timpii de așteptare și prioritizările astea la voi sunt cauzate de lipsa de personal de specialitate, cum se întâmplă și aici la noi. Oricum și eu sunt de părere să mai mergi, să-i explici că treaba asta te incomodează destul cât să-ți afecteze capacitatea de funcționare și muncă, până la urmă va înțelege că e o problemă acolo. Tu cauți scuze ca să nu mergi pentru că nu-ți place!
Și trebuie să înțelegi că uneori motivul pt care sunt așa "relaxați" medicii este legat de faptul că populația suedeză e probabil mult mai sănătoasă natural decât altele, așa se întâmplă și aici, lumea merge pe principiul că nu e nimic grav și nu se repede nimeni să facă nu știu câte teste sau să ia nu știu câți pumni de pastile. Știu că e totuși o extremă și că nu e bine nici așa.

Cât privește fierea ta propriu-zis, îți spune o pățită, eu am avut probleme în special în timpul sarcinilor (nu pietre), dacă e mărită se simte la palpat, de-aia probabil nu te-a trimis la eco. Mersul pe jos e f bun, ceaiurile de sunătoare și gălbenele excelente. Dacă nu le găsești acolo, roagă pe cineva să-ți trimită din țară. În engleză se cheamă St John's Wort (sunătoare) și Calendula - ca în latină (gălbenelele), spre mirarea mea eu le-am găsit aici în magazine cu profil naturist, deci s-ar putea să ai și tu șanse. Trebuie consumate cu moderație, nu mai mult de două pe zi și nu f concentrate.
Ai grijă, fierea și ficatul au nevoie de ffff multă odihnă - somn cât cuprinde!
Sănătate multă îți doresc!

mamica de Sebastian spunea...

@Alina ai dreptate,esti lipsa acuta de medici specialisti.
Incerc sa ma tratez naturist,imi fac ceai de sunatoare si menta plus ceai de anason.SA vedem cum o fi mai incolo..
Multumesc mult de sfaturi,sper sa-mi treaca si sa nu ajung la medic iar.

disa spunea...

nu vreau sa iau apararea medicului, dar chiar poate fi o fiere lenesa, tulburare de tranzit-constipatie, de unde si consistenta mai tare a abdomenului.
Insanatosire grabnica!