luni, 12 octombrie 2009

Cred ca nu mai incape nici o indoiala ca m-a pocnit neagra si urita depresie.N-am mai scris demult pe blog,n-am chef de nimic,m-as intinde si nu m-as mai trezi niciodata.Noroc cu Basse si cu munca ca-mi tin garda cit de cit sus caci daca n-ar fi ei...vai si amar de viata mea..
Am slabit 4 kg in 3 saptamini,asta n-ar fi problema ca oricum mai am o gramada de dat jos...dar n-am facut nici un efort sa scap de ele..

Si ma gindesc ca toamna si iarna abea au inceput si pina in martie-aprilie mai e multa cale de batut si o groaza de zile si nopti urite,friguroase de infruntat..

Am facut promisiuni si nu m-am tinut de cuvint,sper sa ma ierte lumea,dar nu mai rezist,nu mai pot..

Acasa nu am stare,sa ma duc undeva nu am unde...prietenele fiecare cu familia si problemele lor...Sper doar sa nu ma afund si mai rau in haul negru..Poate ar fi cazul sa sun un medic...dar nu vreau sa iau antidepresive,nu inca,nu acum...

13 comentarii:

alina spunea...

Florina, tratamentul nu trebuie sa fie neaparat medicamentos, poate fi simpla consiliere - ajuta si aia. Nu te lasa trasa in jos!!!

tetris spunea...

vorbeste cu prietenele tale sau scrie in jurnal sau pe blog. depresia e pacatoasa rau, n-o lasa sa-si faca de cap!

APRIL spunea...

Draga mea tiza,te inteleg perfect.Si eu trec prin aceeasi stare,de atata timp...Nu pot decat sa te incurajez,sa-ti spun sa lupti,sa te bucuri de toate clipele care trec,sa nu lasi depresia sa te darame.Stiu ca poate nu sunt in masura sa-ti dau sfaturi...Gandeste pozitiv , incearca sa te intremezi psihic treptat.Citeste o carte buna,mergi la un film,o comedie,fa ceea ce-ti place si lasa grijile si durerile nerostite.Stiu ca e greu...asa cum am spus si eu trec prin asta,inca ma zbat,inca ma simt trasa in interiorul gaurii negre,dar nu ma las...Pt copii si pt cei dragi,si pt viata care merita traita in bucurie si frumos.Iti doresc numai bine si cat mai repede astept un post vesel si plin de viata,asa cum am citit de atatea ori la tine.Te imbratisez de la distanta.

salmi spunea...

Florina, eu nu stiu ce sa spun, nu cunosc depresia si nici nu imi doresc sa o cunosc vreodata...dar voiam sa iti trimit ganduri bune si optimiste. Zilele trecute o colega de laborator a mers la kurator pentru ca se simtea depasita de probleme(in mare mama bolnava de cancer, pe continent, nu poate sa o vada si sa fie cu ea, prietena cea mai buna insarcinata si pe un pat de spital in Göteborg cu o boala fara leac...plus cateva probleme personale) ea fiind nemaritata si fara copii, deci nici macar ambitia de a lupta pentru cineva. Nu stiu daca a primit medicamente, nu cred ca se prescriu de catre kurator, e doar o persoana cu care mergi sa discuti, sa te descarci de tot ce e negativ in sufletul tau si care te indruma cu gandire pozitiva. Daca ai timp, disponibilitate in a lua legatura cu un kurator, fa-o! Nu are ce sa strice, poate te ajuta. Mai scrie aici, cred ca te ajuta si incurajarile noastre, ale celor care suntem aproape de tine desi departe...
O imbratisare calda si capul sus! Esti tanara, puternica, frumoasa, ai o familie minunata, o slujba, esti sanatoasa...cati nu si-ar dori sa aiba ce ai tu?

Mamiţuni spunea...

Florina,

Stiu de la o prietena din Norvegia ca la voi, in nord, iernile sunt, din toate punctele de vedere, o perioada foarte dificila. Ea e nevoita sa se trateze in fiecare an.

Vezi daca poti merge undeva la solar, o data pe saptamana, cat sa te bronzezi un pic. Soarele e imunostimulant si antidepresiv. In lipsa de soare, merge si bronzatul - e drept ca face mai putin, dar tot da rezultate. Daca ai parte de vreo zi cu cat de putin soare, incearca sa iesi in curte si sa stai cu fata la soare, fie si 5 minute. Daca nu sunt alte conditii atmosferice neplacute, o sa te simti foarte repede un pic mai bine.

Incearca sa stai cat mai mult in aer liber (sau, daca nu se poate, in incinte bine aerisite). Fa miscare (exercitii fizice solicitante) macar 40 min pe zi. Stiu ca e greu sa te mobilizezi, cat de greu e. Ia-o incet, porneste cu mai putin si mai usor, dar incearca sa faci in fiecare zi. Exercitiile cardio sunt printre cele mai bune. Mersul pe bicicleta e iar foarte bun.

Daca gasesti la farmacie (sau la magazinele naturiste), incearca St. John's Worth. Ideal ar fi sa iei comprimate sau capsule care sa contina minim 450mg de planta. St. John's Worth e sunatoarea romaneasca; noi o stim doar buna la digestie, dar, in doze mai mari si tratamente de 3-6 luni, are proprietati antidepresive (documentate in studii medicale!)
Nu are efecte secundare gen somnolenta, dependenta, sevraj, cum au antidepresivele de sinteza. Merge si sub forma de ceai, doar sa fii atenta la concentratie, sa treci de 450mg.

Joaca-te in continuare mult cu Basse. Tine-te ocupata cu lucruri a caror concretizare o poti urmari in timp scurt - indiferent ca tricotezi un pulover sau calci o camasa.

Pe mine m-au ajutat, la vremea lor. Prietena mea spune ca la ea au functionat sunatoarea si solarul.

Iti tin pumnii.
As vrea sa te pot ajuta mai mult.

mamica de Sebastian spunea...

@Alina am sa incerc sa nu ma las doborita..

@tetris am prea putine prietene dispuse sa ma asculte..

@April tiza mea,doar cele plecate stiu ce inseamna asta,la noi se adauga inca multe altele.Pupici si numai bine,nu te lasa nici tu.

@Miha incerc sa ma tin tare.Kuratorul te ajuta de obicei cind ai si probleme materiale si sociale..deci colega ta are mai multe probleme banuiesc..mai ales daca e singura..

@Mamituni multumesc de sfat,miscare fac in fiecare zii cel putin 40 de minute de mers pe jos..si imi face bine...pe moment..

helen spunea...

Buna,
Am nimerit pe blog-ul tau si m-am minunat de cate chestii faine prezinti.
Stiu ce net-ul nu e o solutie, dar poate iti gasesti aici pritene sa te sprijine. Am cautata in profil dar nu am gasit nimic despre zona de unde ai plecat, din Romania.
Oricum , merita sa lupti pentru minunea ta, Base si poate va veseliti amndoi alaturi de cornuri cu gem sau wafe. Pe acestea din urma le voi incerca si eu cu Stefan_eusebiu al meu si cu gospodina Andreea.
Saluatri din Gura Humorului, din nor.

helen spunea...

Scuze pentru greseli, dar scriu de la servici, pe furate.
Sqaluatri din Gura Humorului, din nordul Romaniei.
Sper ca esti mai bine. La noi, azi noapte a cazut prima ninsoare.E cam devreme pt. iarna...

Vocea-de-departe spunea...

Nu ştiu dacă depresia are legătură cu geografia, cu meteorologia e clar că da. Suntem nişte biete fiinţe meteosensibile şi soarele e vital pentru noi. Ca toată lumea, trec şi eu periodic prin astfel de momente şi singura soluţie nemedicamentoasă (deşi ceaiul de sunătoare e excelent) a fost să fac câte ceva frumos în fiecare zi, ceva legat de pasiunile mele. Doar astfel m-am menţinut la verticală. Iar Internetul e util mereu, e o punte între oameni...

Vocea-de-departe spunea...

Nu ştiu dacă depresia are legătură cu geografia, cu meteorologia e clar că da. Suntem nişte biete fiinţe meteosensibile şi soarele e vital pentru noi. Ca toată lumea, trec şi eu periodic prin astfel de momente şi singura soluţie nemedicamentoasă (deşi ceaiul de sunătoare e excelent) a fost să fac câte ceva frumos în fiecare zi, ceva legat de pasiunile mele. Doar astfel m-am menţinut la verticală. Iar Internetul e util mereu, e o punte între oameni...

svea spunea...

Îmi pare rău să aud că treci prin astfel de stări, dar aşa cum spune şi salmi, impulsionează-te la gândul că ai oameni minunaţi alături de tine, de la cei din familie, până la colegi, prieteni sau noi, cei care te admirăm şi te citim de fiecare dată când ne împărtăşeşti din trăirile şi gândurile tale, aici, pe blog. Ajută mult să te descarci unei persoane avizate care te poate încuraja şi îndruma, fără să apelezi la tratament medicamentos sau, pur şi simplu, să "dai afară" toate gândurile ciudate şi negre, aici pe blog. De ce crezi că suntem noi aici, doar să citim numai când scrii de bine? Ia, testează-ne şi o să vezi ce feedback pozitiv vei primi! Şi, cu siguranţă, vei trece mai uşor peste depresia asta trecătoare! Pupici mulţi de încurajare şi capul sus!

mamica de Sebastian spunea...

@elenacris31 ma bucur ca-ti place bloggul meu,sper sa-ti fi iesit bunataturile,sa-ti traiasca copilasii..

@vocea de departe eu clar sint meteosensibila..

@svea de n-ar fi netul,blogul si voi dragii mei prieteni si cititori sigur as fi la balamuc.Multumesc mult de sustinere

helen spunea...

Super bune wafele. Si cand te gendesti ca aveam aparatul de 1 an si nu l-am folosit. Mi-l adusese sora-mea din afara si nu gaseam nici o reteta pentru el. Am gasit pe net acum o gramada de retete de wafe, numai bune pentru o gustare cu copiii. Mai ales ca unul ma ajuta la preparat aluatul si unul la pus in aparat.
E super fain blogul.
Poop.