joi, 4 decembrie 2008

Moda

Citit postul lui Manole mi-am adus aminte ca aseara la munca vorbeam cu o colega de origine siriana despre moda din tara ei,tara mea si tara in care traim.Diferenta e ca de la cer la pamint.

Acu stie toata lumea cum e in tarile arabe.Colega mea e o liberala,nu poarta batic,maninca carne de porc si uite asa.Are sprincenele tatuate si in vara cind a fost in tara ei si-a tatuat si buzele,cica asa e la ei moda.Povestea ca atunci cind a venit in Suedia era ca un pom de Craciun,bratari,cercei,lanturi si inele de aur cu kg,primte la nunta de la neamuri.Dupa un an a renuntat la ele ca a vazut ca aici nimeni nu poarta asa ceva.De la pantofi cu toc si haine elegante a ajuns sa se imbrace sport si pantofi cu talpa joasa.Cind merge in tara ei surorile si cumnatele o intreaba ce a patit.Zicea ca dupa citiva ani cind a mers in vizita ,a mers imbracata ca si aici si fara aur.Repede au luat-o neamurile deoparte si au intrebat-o cum ii merge daca o trateaza barbatul bine,unde ii e aurul:)).Adevarul e ca ea e foarte frumoasa si arata bine.Sint invidioasa pe tenul ei masliniu,pe ochii ei migdalati.Ne-a aratat poze din tara ei.Reactia unei colege suedeze,de ce umbla femeile in lejerie.Ne-a apucat risul si pe colega araboaica si pe mine,stiind si eu cum e moda in ro.I-am explicat celeilalte colege ca asa e moda si asa se poarta la noi,ca e cald,nu ca aici in suedia unde vara nu e mai mult de 25 de grade celsius la soare.

M-am schimbat si eu de cind am venit aici.Mai ales stilul de imbracaminte.In primul rind ca moda fata de moda romaneasca difera foarte mult si nu am gasit sau gasesc greu stilul meu.In ro eram si eu ingrijita machiata si pantofi cu toc.Pantofii cu ii mai am citiva,ca-s aproape noi si ma mint ca vre-odata am sa-i port,desi ma intreb cum naiba am putut eu purta asa ceva.Ultima data sandale cu toc am purtat la nunta lu frate-meu acu un an si am crezut ca mor de durere de picioare.Desi m-ar avantaja tocurile ca-s mignona dar...am devenit comoda..
La haine iar e cu problema.Am pastrat tot asa citeva de cind am venit din ro,dar am pus pe mine niste kg,si nici gind sa mai incapa pe mine.Sint elegante si clasice,deci merg oricind.Aici am mai mult tip sport,blugi,ca elegante nu prea ma unde sa port.Singura mea iesire e la munca si la cumparaturi.Am o pereche de pantaloni de stofa cumparati pt botezul lui Basse,noroc ca-mi mai vin.
Si cu machiatul am lasat-o mai moale,caci aici nimeni nu se machiaza decit cind merge la vre-un chef.In rest un pic de ruj,cit mai apropiat de culoarea naturala si un pic de rimel.

Asta e Suedia,o tara simpla si fara pretentii.
Cei imbracati elegant sint oameni cu functii pe la diferite firme dar muritorii de rind sint imbracati elegant.
Cei care nu au renuntat la stilul lor sint araboaicele.Unde vezi o femeie eleganta si cu tocuri,pusa la punct stii din start ca e araboaica:)Cele care nu sint musulmance convinse..

8 comentarii:

Anonim spunea...

ai atacat un subiect foarte actual, mai ales legat de femeile , care traiesc in strainatate. Eu am fost insa mindra la inceput , cind faceam o scoala de secretare aici si am fost intrebata, daca toate femeile in Romania sint asa cochete ca si mine! raspunsul a fost daaaaaaaaa!!! ptc. eu nu imi aduc aminte in anii aia , sa fi iesit din casa nemachiata, sa mai fi dus la facultate sau mai tirziu ca profesoara la scoala, fara sa nu ma gindesc de cu seara , cu ce ma imbrac!ptc. minunat ramine, ca mai ales femeile au si ochi pt. cum arata si cele din jurul lor! asa am ramas si aici, o pedeapsa ramine insa greutatea de a purta toata ziua pantofi cu tocuri inalte, ptc. nu exista asfaltul de acasa, unde tocurile... intrau doar vara in el!!! tot nu ma las si as fi in stare sa pedepsesc orice femeie, care ar face cit de cit un compromis, azi nu am timp, miine nu am nimic special.. o femie ramine o cocheta si in bucatarie!!!

capreleirinucai spunea...

Si in Belgia e la fel, lumea nu prea se da peste cap cu moda, chiar dimpotriva, parca toti se straduiesc sa fie imbracati cat mai tern cu putinta. Pe strada vezi numai haine sport, casual, rareori apare cate-o tipa cu tocuri, fusta si culori pe ea si atunci poti sa pariezi ca e ori mai de la sud, ori mai de la est.
Ultimele dati cand am ajuns in Paris si in Bucuresti, in centru, am avut impresia ca ma aflu intr-o revista de moda!
Totusi, atunci cand esti la Roma politicos e sa faci ca romanii, inclusiv pe plan vestimentar. In tara asta m-as simti de-a dreptul ciudat sa imping la caruciorul copilului cocotata pe tocuri, imbracata "elegant", ultra-accesorizata si parfumata. Poate ca sunt conformista, dar un dress code e o regula de convietuire in societate, ca oricare alta, si trebuie cat de cat respectat. La o petrecere la care toata lumea e in tinuta de seara n-o sa ma duc in halat, chiar daca halatul ala e haina mea preferata si ma reprezinta cel mai bine.
Nu cred ca e ceva ce tine de simtul estetic sau de cochetarie, astea nu-s deloc excluse nici intr-o tinuta mai low-key.
In fata conationalilor revin insa la dress code-ul de acasa, pentru ca altfel risc sa mi se spuna ca de cand am copil ma neglijez si altele de genul asta. Asa ca, special pentru prietenii si cunostintele care vin din Romania, scormonesc dulapurile si port-fardurile, pun parul pe moate, fac manichiura etc. si incerc sa ma recreez asa cum eram intr-o zi de lucru oarecare, la Bucuresti.

Crisia spunea...

De-asta probabil exista ideea ca femeile din Romania sunt printre cele mai frumoase si mai elegante din lume.

P.S. Multumesc!

salmi spunea...

Florina, eu as aduga ca si rusoaicele. Si ele sunt elegante si cochete. Eu am cateva in clasa, rar le vad in blugi si atunic asortate cu ceva camasutza eleganta, mereu vopsite.

Araboaicele, perfect de acord cu tine. Dar nu toate. Cele din Irak spre ex. sunt foarte simple. Insa altele...cochete. Chiar si cele cu batic pe cap. Am avut anul trecut o colega palestinianca. Vopsita, aranjata, cocheta...isi asorta baticul cu imbracamintea, in fiecare zi altul.

Eu am avut noroc. Noroc ca stilul meu in imbracaminte era si in Ro acelasi. Blugi, camasa sau tricou, pulovar. Depinde de vreme. Fara pantofi cu toc, fara taioare si fuste. Doar vara cand ma topeam la cele 40 si ceva de grade...aici nu e cazul. Doar cand am fost in vara in Ro mi-am imbracat fustele si pantalonii scurti :).
Pantofi nu neaparat sport. Dar si din aceia. De vopsit nu am renuntat...ma vopsesc la fel ca in Ro. Contur la ochi si ruj pe buze. In fiecare dimineata. Dar am vazut destule suedeze care se vopsesc si ele, asa discret.

alina spunea...

Si eu sunt pentru imbracamintea comoda in primul rand, indiferent de moda vremii sau a tarii. Sunt de acord si cu ideea ca trebuie sa fii politicos si sa pastrezi tendinta societatii, pt ca daca apari excentric te izolezi cumva sau faci fronda. Australia nu face exceptie la stilul lejer din moda, desi mai sunt fete tinere mai cohetele. Mie sincer mi se pare penibil ce se intampla in Ro, si am impresia asta inca de cand eram acolo, unele romance (ca si unele rusoaice sau alte est-europene) se imbraca de parca s-ar duce la bordel sau ar sta la agatat pe strasse. Un pic de decenta nu strica, si-n plus aratatul a prea mult deja e vulgar, nu senzual.
Si mai cred ceva - fiecare tinuta la momentul ei, daca pe strada sau la cumparaturi ma imbrac sport/casual, cand merg la o petrecere sau festivitate ma imbrac ca atare, al serviciu idem samd

alina spunea...

ps cand m-a cunoscut barbatul meu mi-a spus ca printre motivele pt care m-a apreciat a fost lipsa sau decenta machiajului! am avut perioade (in fac) cand ma machiam si eu mai mult, acum ori deloc, ori extrem de natural.

mamica de Sebastian spunea...

@Vergi Germania mi se pare mai eleganta decit Suedia,dar fiecare cu gusturile lui..

@irinuca e bine ca nu ai renuntat la stilul tau

@Crisia da,romancele sint frumoase si aranjate,dar in ultimul timp moda a devenit prea de tot.

@miha ai dreptate cu rusoaicele,sint elegante.

@Alina nici mie nu-mi place sa ma machiez strident,doar atit cit sa acopere vreo defectiune sau sa scoata in evidenta ceva frumos:)

Anonim spunea...

sa vezi israeliencele ca nu exista una sa nu se aranjeze si bv lor